Emma Ströde

Uttis 

Nike Göteborg

HYLLAD BRONSKONSTNÄR


Har ni sett Emma Strödes

Nikes Göteborg? Det är en pendang till Karl den IXs Göteborg, mer känd som ”Kopparmärra” och var en en gestaltning på uppdrag av Göteborg Konst.


Min idé var att göra en ryttarstaty i modern tappning som en kommentar till Karl den IXs Göteborg. Statyn är en hyllning till flickan och barnet, öppenheten i en blick som inte vet var skåpet skall stå. I motsats till den rakryggade disciplin som presenteras i Karl den IXs Göteborg är det fantasin och lekfullheten som präglar Nike och hennes kompanjon.


Närheten är också viktig, kompanjonen står på marken, på samma gatstenar som vi alla går på. Det är lätt att komma fram till skulpturen och bli en del av den. Bakom Nike finns det plats för fler, meningen är att de barn som vill ska kunna sätta sig bakom Nike på kompanjonen och rida iväg på egna äventyr (från Strödes hemsida). 


Inte är det konstigt att Nike Göteborg är älskat av göteborgarna.

Man glömmer inte ett möte med Strödes skulpturer. Hennes sätt att utforma sina bronsfigurer gör betraktaren alldeles betagen. 


Konstnären är en av 2022 års mottagare av Göteborgs Stads Kulturstipendium. Ströde har under lång tid arbetat med offentlig gestaltning parallellt med sina mindre skulpturer i ateljén. Hennes ofta kärleksfullt humoristiska skildringar av små varelser är svåra att motstå. Som betraktare drabbas man av känslan av att vilja vara nära hennes skulpturer – men också en längtan till att få uppleva fler.


Ströde har flera olika konstnärliga utbildningar, bland annat i Paris och på Göteborgs konstskola.