Marie Bergman & Lasse Englund 21/7 20.00

”Urmodern till singer songwriters i Skandinavien” skriver Dagens Nyheter.Och visst är hon sedan många år inte bara en av Skandinaviens mest personliga och tydliga röster med en kraft och närhet som berör, hon är också en av Sveriges mest folkkära sångerskor, känd över generationsgränser.Hon är ledande vägvisare inom ljudmedicin på hög vetenskaplig nivå, med många utbildningar bakom sig.Hon är en artist som aldrig stannat i växten utan ständigt och fortfarande fångar upp nya impulser.Hon är tidlös i sitt väsen. Hon säger själv att hon både underhåller och Håller under. Och , ”Det ena inspirerar det andra”.

Marie Bergman har ända sen 60-talet haft en fantastisk musik-karriär. Hon började redan som fjortonåring framträda på legendariska vispråmen Storken i Stockholm och var där när Cornelis Vreeswijk gjorde sin debut. Det var förresten av honom hon lärde sig att rösten är en berättare. Marie var medlem av den folkkära sånggruppen Family Four och har vunnit Melodifestivalen tre gånger. Två gånger -70 och -71 med Family Four och en gång -94, med Roger Pontare. Marie har medverkat i krogshower både på Berns och Hamburger Börs. Hon har upplevt de flesta folkparker i Sverige. Hon började spela in sin egen musik -74 ocha 20 egna inspelningar bakom sig har hon spelat på de flesta festivaler, bland annat fyra gånger i Roskilde och ännu fler i Västervik. Få artister har turnerat så mycket i Sverige och Norden. Marie har en stor publik i både Norge och Danmark som burit henne genom många utvecklingsfaser.

Bergman håller ofta seminarier och har undervisat bland annat på Musikhögskolorna i Köpenhamn och Århus. Hon var gästprofessor i sång på musikkonservatoriet i Århus, Danmark, 1999 – 2004 och utvecklade sin egen holistiska undervisning som fokuserar på uttryck inifrån. Hon undervisar fortfarande i ljudens och röstens läkande kraft och anses som en ikon på området. Hennes motivation; ”Alla ska få äga sin röst, den är en spegel av hela personligheten och vägen till helhet och utveckling.”

2018 valdes Marie Bergman som en av sju nya artister in i Swedish Music Hall of Fame. För tillfället planeras en jubileumsturné under namnet Marie Bergman 4-Ever tillsammans med livskamraten och gitarristen Lasse Englund. Detta par har en alldeles unik ton och groove tillsammans. En försmak av detta program presenteras på Skottvångs grufva den 27 januari. Blandat med det egna materialet tolkar Marie även Cornelis Vreeswijk, Pugh Rogefeldt, Ted Gärdestad, John Holm & Ola Magnell. Kollegor som blivit vänner och som de har mött och inspirerats av, Ola Magnell var en av parets närmaste vänner, han initierade romansen för över 40 år sedan. Lasse har spelat under många turneer och inspelningar med Ola och Ola skrev texten till ”Ingen Kommer Undan Politiken”, en sång som Marie spelade in -75 och som aldrig tycks gå ur tiden.

När man sätter samman Cornelis Vreeswijks poetiska uttryck med hans sånger, träder en okänd spännande sida fram. En sårbar inre styrka som ger sångerna ett nytt ljus. Och en närvaro, ett livsengagemang som är levande och aktuellt idag – här och nu.