Ditte Reijers

Mottagare, 2020

FLICKAN OCH SKOGEN


"Det står en flicka i centrum i en av mina pågående berättelser. Hon påverkas av det hon omges av och förhåller sig till det hon möter på ett nyfiket och rättframt sätt.


Hon får gestalta det jag själv inte alltid förmår. Flickan är mitt ogrumlade jag. Jag tycker mycket om henne och jag kallar berättelsen för Flickan och skogen”"


Ditte Reijers är en av Värmlands mest älskade konstnärer och vi är oerhört stolta över att få presentera hennes konstverk hos oss i sommar.

 I årets utställning hos oss visar hon bronsskulpturer - de flesta kommer från den stora separatutställningen som tidigare visats på Rackstadmuseet i Arvika.


Ute och omgivna av naturen kommer hennes konstverk till sin fulla rätt. Hennes Mottagare, placerad precis invid vattenkanten, tar emot båtgäster till caféet - men hälsar också på alla de kajaker som paddlar nära förbi. Man får en känsla av att hon omfamnar hela älven där hon står. 


Här på Button Town samtalar hennes konstverk inte bara med de mänskliga besökarna - här står dom i direkt kontakt med både djur och natur och blir som tagna ur en trollsk berättelse - av vilken man bara vill höra och se mer av.  


Reijers är verksam konstnär sedan 40 år tillbaka. Hon arbetar med människan i fokus och betraktar sina konstverk som tredimensionella poem.


Hon inspireras och tar intryck av det som är hennes vardag. När hon för några år sedan flyttade till östra Värmland, hade hon ett stort behov av ensamhet och tystnad. Men omständigheter och tider förändras och i sommar flyttar hon till ett vackert hus i ett idylliskt Borgvik. Nu är längtan stark efter öppet vatten, lövträd och mer liv och rörelse. Naturligtvis blir vi nyfikna på vad hon kommer att gestalta i framtiden.